Logo

Blankvåben [226]

1589
Sabel
Tessak
ca. 87 - 105 cm
ca. 73 - 89 cm, bredde 3,2 - 4 cm
1200 - 1640 g
Indkøbt fra Tyskland og Centraleuropa i perioden 1589 - 1617
Ingen mærkning på fæsterne. En del med mere eller mindre tydelige tyske klingesmedemærker.
Tessakken er en særlig våbentype med parerplade (type A ,B, E) eller fingerbøjle og ringe under parerstangen (type C, E, F), lange parerstænger og en dobbeltsidig eller enkeltsidig bøjlekurv, som omsluttet hånden, men ikke er fastgjort til knappen. Knappen er enten lavt pyramideformet eller har form som en champignon. Alle fæster er af jern. Grebet er eller har været beviklet med snoet jerntråd afsluttet øverst og nederst af tyrkerhoveder. Klingerne varierer; flertallet er krumme med yelman eller rygslibning på de yderste ca. 20 cm, men en del har lige klinger. Efter fæstets generelle form kan tessakkerne opdeles i 6 - 7 typer (A - F - (G)), men udformningen varierer en hel del indenfor hver type. De seks fotos nedenfor viser fem af typerne. Den syvende type (G) med trefliget knap og to - tre flige for enden af parerstangen, som i Norge betegnes som en tessak, regnes i Danmark for en skibshuggert fra 1600-tallet.

Tessakkerne er indkøbt til bevæbning af den norske bondemilits efter ordre fra Christian 4. Den første dokumenterede sending ankom til Bergen i sommeren 1589, og der er dokumenteret indkøb frem til 1617, hvor 2000 stk. ankom til Akershus og 2000 stk. til Bergen. Våbnene skulle sælges så billigt som muligt til bønderne, og det fremgår af kongens breve, at prisen har været 1 rigsdaler for selve våbnet og 9 skilling lybsk for gehæng og bælte.
Norsk tessak af type A. Karakteriseret ved de vandret liggende, S-formede sidebøjler
Norsk tessak af type C.Kurven er dannet af et gitter af løkkeformede, runde bøjler og har "æselhove"-
Norsk tessak af type D.Kurven er dannet af runde bøjler i løkke- og S-formede mønstre.
Tessak af type E.Kurven består af flade bøjler; åben parerbøjle og "æselhov" under parerstangen.
Norsk Tessak type E.Kurv af helt flade bøjler i forskellige mønstre. Kurven med bøjler i kryds og cirkelform er ens på yder- og inderside. Flad parerplade med tombøjle.Foto: KWP
Norsk tessak af type F.Kurven består af en trerkantet opadbøjet plade med en eller flere bøjle til håndbøjlen og evt. til parerstangen. Ofte med "æselhov".
Eivind Eyvang: Tessaken. Hærmuseets Årbok 1973-75, s. 74 - 115, Oslo 1976.
Per T. Norheim: Tessakklinger. Hærmuseets Årbok 1971-72, Oslo 1973

Copyright © 1997- Arma-Dania.Dk All Rights Reserved