Logo

Blankvåben [23]

1702
Pallask
Grenader underofficerspallask M1702
100,5 cm
87 cm, bredde 3,9 cm
1005 g
Messingfæste med forsølvet nakkestykke. Parerstang med to trekantede skedefjedre, hvoraf den på kvartsiden er støbt sammen med en tombøjle. Håndbøjlen udgår i en ret vinkel fra parerstangen og drejer igen i en ret vinkel ind mod knappen, hvor den er fæstnet med en messingskrue. Knappen er udformet som et løvehovet og fortsætter i et nakkestykke. Knap og nakkestykke er forsølvet. Grebet beklædt med rokkeskind. Klinge lige, tveægget, uden synligt monogram.

Pallasken med den ejendommelige sammensætning af et messingfæste med et forsølvet nakkestykke betegnes normalt som en grenader-underofficerspallask M1705. Den kan i så fald være anvendt af grenaderer ved et fodfolksregiment, men ikke ved Grenaderkorpset, da Askgaard (1979, s. 32) oplyser, at Grenaderkorpsets underofficerer under hele Store nordiske Krig havde lueforgyldte kårder med sølvtrådsbevikling på grebet, og i 1724 skulle have messingkårder med sølvtrådsbevikling på grebet (måske de gamle, hvor forgyldningen var slidt af?).

Meget taler for, at dette våben er et "sammenbragt barn", altså en sammensætning af en klinge, et halvt fæste og et nakkestykke, som ikke oprindeligt havde nogen med hinanden at gøre.

Se i øvrigt bemærkningen til den menige grenaderpallask.
Foto: KWP.
Foto: KWP.
Finn Askgaard: Danske blankvåben på Frederik IVs tid. Vaabenhistorisske Aarbøger XXV, 1979, s. 17 - 37

Copyright © 1997- Arma-Dania.Dk All Rights Reserved