Logo

Blankvåben [230]

1706
Pallask
Messingfæstet bøjlepallask
?
?, bredde ca. 4 cm
?
?
Denne pallask, som er fundet i en af de såkaldte hestegrave, hvor man efter slaget ved Helsingborg i 1710 begravede de heste, som blev dræbt i slaget sammen med de heste, danskerne slagtede, før tropperne blev overført til Helsingør.
Pallasken har et messingfæste med håndbøjle og to sidebøjler forbundet med en buet bøjle. Hætten på grebet er cykelsadelformet med en lav nitteknop og to fremadrettede flige, hvorimellen håndbøjlens øverste del er fæstnet. På indersiden sidder en bred tombøjle, som nederst danner en plade, men opadtil brat går over i en smallere bøjle. Grebet er beklædt med sejlgarn overtrukket med læder med snoet messingtråd i de riller, sejlgarnet danner. Den tveæggede Klinge, som er ret tæret, har en bred, midtstillet hulslibning.
Fæste og klinge på denne pallask er opbygget som de jernfæstede pallasker omtalt lige overfor, og den kunne være en underofficerspallask.
Som nævnt under de jernfæstede pallasker af denne type, som i 1706 anskaffedes til 1. Fynske Rytterregiment, stammer typen fra Holland. Nogle af dem kan være bragt hjem af tropper,som var lejet ud under den spanske arvefølgekrig og som senere deltog i slaget ved Helsingborg 1710 og senere ved Gadebusch i 1712. Der kendes kun dette ene eksemplar af den messingfæstede pallask, som idag er udstillet på Helsingborg Bymuseums udstilling i Dunckers Kulturhus på havnen i Helsingborg.
Messingfæstet bøjlepallask fra slaget
ved Helsingborg 1710, fundet ved udgravning
af hestegrav i 1938. Helsingborgs Museer.
Foto: Henrik Vensild.
Samme pallask set bagfra. Grebet har været
beviklet med sejlgarn overtrukket med læder
og omviklet med messingtråd i rillerne.
Foto: Henrik Vensild.
Henrik Vensild: Nye våben til Norge i årene omkring 1700. Norsk Våpenhistorisk Selskap, Årbok 2006, s. 7-89, se s.42-60
Henrik Vensild: Oberstløjtnant Holcks mindekårde fra 1710. Våbenhistorisk Tidsskrift bd. 47 nr. 6, 2014 s. 5-9.

Copyright © 1997- Arma-Dania.Dk All Rights Reserved