Logo

Blankvåben [26]

1705
Kårde
Soldaterkårde M1705
77 - 83 cm, bredde 3,3 cm
Med messingfæste ca. 800 g, med jernfæste ca. 1000 g
Fæstet med oval parerplade, som går over i en håndbøjle der er tappet ind i den ægformede knap, og bagtil afsluttes af en kort parerstang. På parerpladens inderside er fæstet en muslingeformet, opadbøjet plade. Grebet en beviklet med snoet messingtråd, afsluttet for over og for neden af en messingring.
Kården findes i to varianter: en med jernfæste og en med messingfæste, og de synes hver at være produceret i nogenlunde samme antal.
De jernfæstede kårder har en tveægget, sekskantet kårdeklinge som minder om klingen på soldaterkården M1701, med Frederik 4.´s kronede spejlmonogram på begge sider. De messingfæstede kårder har en enægget, svagt buet klinge med en bred hulslibning langs ryggen i hele klingens længde, og Frederik 4.s spejlmonogram på begge sider. Som det ses af nedenstående billeder kan begge fæstetyper dog forekomme med svagt buede enæggede eller lige, tveæggede klinger.
Den 21. juni 1701 leverer den københavnske sværdfeger Matthias Wackerland prøver på to soldaterkårder på Tøjhuset. Det kan ikke være prøver til soldaterkården M1701, som allerede blev bestilt gennem Chr. Hagen d. 30. april. Kunne det tænkes, at Wackerlands to kårder var forslag til det, der blev til de to udgaver af M1705?
Messingfæstet kårde med enægget, svagt buet klinge,
set fra kvartsiden. Foto: Ola Mørkhagen
Jernfæstet kårde med enægget, svagt buet klinge,
set fra kvartsiden. Foto: Ola Mørkhagen.
Messingfæstet kårde med lige, sekskantet klinge,
set fra tertssiden. Nærmest fæstet er indætset
Norske Løve. Foto: Ola Mørkhagen.
Messingfæstet kårde med lige, sekskantet klinge,
set fra kvartsiden. Nærmest fæstet er indætset
Norske Løve. Foto: Ola Mørkhagen.
O. Mørkhagen: Soldatkårde M/1705. Norsk Våpenhist. Selskap, MTM nr. 120, juni 2005, s. 28-30

Copyright © 1997- Arma-Dania.Dk All Rights Reserved